De ‘Red Lipped Batfish’, #5 uit onze “Top 10 Hotlist”.

#5: De ‘Red Lipped Batfish’
Op het eerste gezicht ziet het er misschien uit als een gewone vis maar wacht maar tot je zijn beroemde knalrode lippen ziet, de ‘Red Lipped Batfish’ is een van de meest kenmerkende vissen in de Galapagos!
 

De roodlipvleermuisvis (Ogcocephalus darwini) is een diepwatervis die meestal in de buurt van de Galapagos-eilanden wordt aangetroffen, en zijn belangrijkste kenmerken zijn de grote bek met knalrode lippen en zijn manier van ‘lopen’.

De roodlipvleermuisvis is, hoewel hij in het water leeft, geen sterke zwemmer, het is meer een ‘hardloper’.
Het lichaam van de vleermuisvis is gebouwd als een vliegtuig (of misschien een vleermuis – vandaar de naam) en hij heeft zowel borst- als buikvinnen, die hij gebruikt om onhandig over de oceaanbodem te lopen. (net zoals de Frogfish), en hij heeft een kleine vlezige vin onder zijn staart die hij gebruikt als een propeller.

De onderkant van zijn lichaam is bedekt met benige schubben en zijn staart is bekleed met kleine doorns. En dat ding in het midden van zijn gezicht dat er uitziet als mannelijke genitaliën :-), is eigenlijk een hoorn bedekt met kleine haartjes, een zogenaamde illicium. Het is een intrekbaar aanhangsel dat de vis gebruikt als een lokaas om prooien aan te trekken.
 

(Bron: www.theverge.com)

Hier een filmpje van de Redlipped Batfish op Youtube. (1:40min)
 
 

Kijk hier voor onze “Top 10 Hotlist Wat-we-allemaal-nog-eens-moeten-zien”.
 

Dit bericht is geplaatst op 4 oktober 2020.

Reacties zijn gesloten.