De thermocline in Bussloo


De thermocline in Bussloo.
De thermocline is de harde overgang van de warme toplaag van het water naar de koudere onderlaag van het water, deze overgang is erg ‘digitaal’ en abrupt.
 

Bij goed zicht is de thermocline ook te zien, het zit er uit als een laagje troebel of stoffig water.
En ja,…het water in Bussloo is erg groen.
 

Met name in stilstaand water zoals Bussloo is deze overgang heel sterk aanwezig en de temperatuur van beide lagen verschilt soms wel 10 graden.
 Nu, in het begin van het seizoen (Juni 2023) ligt de thermocline in Bussloo op ca. 4 meter diepte en zakt in de loop van de zomer naar 7-8 meter diepte.
De bovenlaag van het water is nu 17 graden en de onderlaag 11 graden.
 

De thermocline in Bussloo zal nu wel snel zakken, wel zo fijn want het tourtje naar de bus en naar het wrakje is in een natpak nu best nog wel frisjes.
 

Emin kan er over meepraten, alsof hij nog nooit wat anders heeft gedaan slaagde hij vandaag voor de PADI Open Water Diver opleiding, nogmaals van harte gefeliciteerd Emin!
 

De primeur is voor Rose-Lotte


De primeur is voor Rose-Lotte
Niet elke nieuwe brevettering gaan we hier vermelden maar de 1e van dit seizoen zeker wel,…de primeur (in Nederland) is voor Rose-Lotte.
En ja, zoals verwacht zat ‘Captain Mike The Mike’ in z’n bootje.
 

Nogmaals van harte gefeliciteerd met je PADI Open Water Diver brevet!

Terugblik groepsreis Lanzarote Mei 2023

Fantastisch!
Zoals altijd was het weer fantastisch,…fantastisch lekker weer, fantastisch heerlijk eten, en fantastisch mooie duiken!
 

Omdat we vlogen met Transavia (die met die problemen) was het de dagen voor vertrek erg spannend maar gelukkig heeft Transavia onze vluchten niet geannuleerd en vertrokken wij 6 mei 2023 met 15 deelnemers voor een vakantie van 10 dagen naar Lanzarote, 3 dagen later voegden ook Ingrid, Wilma en Robin zich bij de groep.


Duiken
De duikers in de groep hebben mooie duiken gemaakt en veel vis gezien.
De duikopleiding verliep gladjes en na een paar dagen hebben we de PADI Open Water Diver brevet kunnen uitreiken aan Debby.
Zij was zo enthousiast dat daarna direct door ging voor het PADI Advanced Open Water Diver brevet, ook dat ging erg goed.
Nogmaals van harte gefeliciteerd!
 

Niet alleen maar duiken
Naast duiken hebben we ook de beroemde markt in Teguise bezocht, een pittoresk authentiek Spaans dorpje in het midden van het eiland.
Op de terugreis zijn we die dag gestopt bij Las Grietas (vertaald ‘De Scheuren’).
Een onbekende plek op Lanzarote, maar een plek die zeker bij de leukste Lanzarote bezienswaardigheden hoort. Dit zijn een aantal kloven in een berg. Deze plek wordt niet door veel mensen bezocht, maar is wel echt prachtig.
 

(Tik in de zoekbalk op deze website het woord ‘Terugblik’ en je vindt dan veel verslagen van vorige reizen.)
 
 

Egypte
Dit jaar gaan we in oktober ook nog naar Egypte, geïnteresseerd, hier lees je meer.

De ‘Reuzen Manta’,…wat zijn ze toch mooi!


De ‘Reuzen Manta’,…wat zijn ze toch mooi!
Deze Manta is af en toe te vinden in de duiktoren van DiveWorld in Enschede, deze locatie is hier uitermate geschikt voor omdat het de werkelijkheid goed benadert.
 

Dit mini exemplaar van plastic is een mooi object om je onderwater fotografie vaardigheden mee te oefenen, welke belichting is het beste, welke afstand is het beste, welke positie is het beste?
 

Mede daarom kiezen veel duikers ervoor om dit een onderdeel (onderwater fotografie) te laten zijn van de Advanced Open Water Diver opleiding.
 

Nieuw bij TODI, de ‘Sportoase Vis’


Nieuw bij TODI, de ‘Sportoase Vis’
Bij TODI, het enige indoorbasin in Europe waar je tussen 5000 tropische zoetwatervissen kunt duiken, is onlangs een nieuw soort Cichlide uitgezet.
 

Officieel heet deze vis de “Pundamilia Igneopinnisi Ruti Island” maar omdat deze dezelfde kleuren heeft als het Sportoase logo wordt deze bij TODI de “Sportoase vis” genoemd.
 

Deze Afrikaanse vis komt oorspronkelijk voor in het Victoriameer.
Ze zijn alles eters en krijgen bij TODI een mix van fijn eten.
 

Het zijn muilbroeders en worden tot 10cm groot. Ondanks dat ze vrij klein zijn, is de kans reëel dat je ze spot want er werden 60 exemplaren uitgezet.
* Muilbroeders zijn vissen waarbij de ouders de bevruchte eitjes in hun muil verder uitbroeden.
 

Bron: https://www.todi.be/nl/nieuws/de-sportoase-vis/65/

Introductieduik met droogpak


Duiken met een droogpak
Dat je droog blijft in een droogpak dat is je natuurlijk wel duidelijk, maar er is meer.
De eerste keer dat je een droogpak aantrekt voel je wellicht dat de seals van het droogpak veel strakker zitten dan die van je wetsuit, dit hoort ook zo.
 

Een droogpak is eigenlijk een luchtruimte om jou en jouw onderkleding heen. Zodra je het water in gaat, voel je ook dat de lucht in het pak wordt samengeperst.
Door deze luchtlaag en je onderpak (een ‘Wollie’) blijf je warm, ook in koud water. Na verloop van tijd zal je altijd wel afkoelen maar minder snel dan met een natpak.
 

Om een ‘squeeze’ van je droogpak tegen te gaan heb je een inlaatventiel op je borst, hiermee kun je lucht toevoegen aan het pak en om evt. te veel lucht uit te laten heb je een uitlaatventiel op je arm.
Hoe je hiermee duikt ga je allemaal leren tijdens dit programma.


Wie, wat, waar en wanneer
Deze introductie met duik laat je in ca. 2 uur kennismaken met het duiken met een droogpak en je leert de 1e basisvaardigheden, een erg leuk programma! (Wij spreken uit eigen ervaring, bedankt Manu!)
 

We plannen 2 dagen, 2 sessies per dag met 2 duikers per sessie dus wees er snel bij.
@ zaterdag 29 april
…en
@ zondag 30 april
 

– Kosten: EUR 70 pp, dit is inclusief al het materiaal.
– Wie: Voor alle gebrevetteerde duikers.
– Waar: DiveWorld in Enschede.
– Aanmelden per e-mail -> uiterlijk zaterdag 22 april.
– Vol=Vol
 

Na ontvangst van alle aanmeldingen maken wij een schema en volgen de details.
 

Geïnteresseerd?
Laat ons middels een e-mail weten dat je wilt deelnemen, doe het snel want de deelname is beperkt.

Happy New Year!


Gelukkig Nieuwjaar!
Wij wensen je een gelukkig, gezond en avontuurlijk 2023!
 

Voor sommige wordt 2023 het jaar van hun PADI duikbrevet,…sommige blijven het maar uitstellen 🙁
 

Voor wat betreft duiken wordt het nieuwe jaar vast ook weer leuk, er staan weer een paar reizen gepland naar Lanzarote, vanaf Mei zullen we weer regelmatig in Bussloo te zien zijn en in Oktober organiseren wij een groepsreis naar Marsa Alam in Egypte, wat voor jou?
 

Nogmaals, een heel gelukkig, gezond en avontuurlijk 2023 gewenst!
 

“To Dive Or Not To Dive?, what a stupid question” – Wannabe Shakespeare

Gratis proefduiken, het kan weer!


Gratis en vrijblijvend
Na een pauze van ruim 2 jaar starten wij weer met onze duikclinics waar je, geheel vrijblijvend, een gratis (!) proefduikje kunt maken en zo eens kort kunt ervaren hoe het is om onderwater te ademen.
 

Zet je 1e stap naar een nieuw avontuur en ga duiken, meld je snel aan voor de duikclinic op 15 januari 2023 want het loopt altijd snel vol.
 

Kijk voor aanmelden en details hier.

S.O.S. Museo Atlántico in gevaar!


S.O.S. -> Museo Atlántico in gevaar!
Wij zijn inmiddels 14 jaar als ‘satellietschool’ verbonden aan Dive College Lanzarote en voelen ons dan ook zeer betrokken bij deze situatie,…wij vragen je mede namens hen dringend om hulp!
 

Museo Atlántico
Het Museo Atlántico is in 2016 geopend als een van de eerste onderwatermusea van Europa met als doel een kunstmatig rif en een nieuw en bijzonder ecosysteem te creëren in de wateren van Playa Blanca, Lanzarote.
 

De circa 400 beelden van kunstenaar Jason deCaires Taylor trokken heel wat enthousiaste duikers, waaronder ook veel Nederlanders.
7 jaar na de opening is het museum uitgegroeid tot een van de meest iconische duikplekken op het eiland.
(…wij spreken uit ervaring, wij hebben het Museo Atlántico al vele malen bezocht en elke keer is het weer anders)


Slopen?
Nu probeert de regering van Lanzarote de beelden te verwijderen, dit zonder enige kennisgeving of duidelijke reden, 2 beelden zijn inmiddels al verwijderd.
(…achter de plannen zou een schimmige politieke strijd schuilgaan)
 

Belangrijk
Het Museo Atlántico is niet alleen een zeer belangrijke toeristische attractie van de Canarische Eilanden en van groot belang voor lokale duikcentra, het is ook een schuilplaats voor veel verschillende vissen waarvan sommige zeer bedreigde soorten zijn zoals de Angel Shark, de mogelijke vernietiging van hun leefgebied moet natuurlijk gestopt worden.
 

S.O.S.,…teken de petitie
Teken ook aub deze petitie om deze zaak te steunen en help ons de vernietiging van het Museo Atlántico te stoppen, het kost je slechts 1 minuut om de petitie te tekenen.
 

Klik hier om naar de petitie te gaan.

Duikvakantie oktober 2023 Marsa Alam in Egypte


Duikvakantie oktober 2023 Marsa Alam in Egypte
Op veler verzoek organiseren wij in oktober 2023 een 8-daagse (groeps)duikvakantie naar Marsa Alam in Egypte,…wij nodigen je graag uit om aan te sluiten.
 

Deze reis is van Dinsdag 31 oktober t/m Dinsdag 7 november 2023 en is inmiddels definitief.
 

Een reële prijsindicatie is ca. € 1600 per persoon, dit is inclusief:
– retourvlucht Amsterdam <> Marsa Alam, tranfers.
– 7 nachten verblijf op basis van All-Inclusive (uitgaande van 2 persoonsbezetting per kamer).
– 6 duikenpakket in het huisrif inclusief huur duiktrusting.
– visum en andere kleine kosten.

Duiken in Egypte
Duiken in Egypte staat bij duikers hoog aangeschreven, de Rode Zee met haar prachtige koraaltuinen en vissen moet je als duiker gezien hebben vinden wij.
 

Maak een rustige duik in het huisrif “Temple Dive” of “Coraya Bay” en geniet van prachtig begroeide riffen of ga mee met een dagexcursie naar het bekende “Elphinstone”,…erg mooie duikstekken.
Je maakt grote kans op het zien van murene’s, trevally’s, pijlstaartroggen, schildpadden, manta’s, tonijnen, napoleon’s, barracuda’s, rifhaaien, hamerhaaien en hopelijk ook Dolfijnen!
 

Wij hebben gekozen voor het prachtige luxe 5* resorts JAZ SOLAYA, duiken doen we bij SCUBA WORLD DIVERS of CORAYA DIVERS.
 

Het minimum aantal deelnemers is 8, het maximaal aantal deelnemers is 20.
 

Geïnteresseerd?….
Ben je geïnteresseerd of heb je vragen laat het ons weten, wij maken graag een offerte voor je.
 

Aantal geïnteresseerde tot nu toe is 20, concreet geboekt hebben:
1 – Jan S (’63)
2 – Eleonora S (’63)
3 – Marga J (’60)
4 – Gonneke J (’60)
5 – Eefje van den H (’93)
6 – Ebel G (’59)
7 – Eric van ‘t O (’65)
8 – Sam K (’87)
9 – Jouel I (’97)
10 – Naomi S (’80)
11 – Robin v D (’91)
12 – Ingrid S (’70)
13 – Wilma J (’66)