19-jarige bedenkt oplossing voor ‘plasticsoep’ in oceaan


‘The Great Pacific Garbage Patch’, zo wordt de enorme afvalberg genoemd die in de Stille Oceaan drijft, in Nederland staat het bekend als de ‘plasticsoep’.
 

Door zeestromingen wordt al het plastic bij elkaar gedreven in een gebied van ongeveer 34 keer Nederland, het plastic beschadigt ecosystemen en dringt door in de voedselketen.

 

Delftenaar Boyan Slat (19!) was het na een duik in Griekenland (‘met meer plastic zakken dan vissen’) zat en richtte The Ocean Cleanup op.
Hij bedacht een manier om het op te ruimen, iets wat voorheen onmogelijk en onbetaalbaar werd geacht.
 

Bekijk deze ‘TED Talk’ op YouTube (11 min.) of lees hieronder verder.


Zijn idee is eigenlijk vrij eenvoudig: in plaats van zelf het afval uit de zee te gaan vissen, stelt Slat voor om de zeestromingen zelf het werk te laten doen. Hij wil een soort drijvende ‘armen’ van 100 kilometer lengte in de vorm van een V op strategische plekken aan de zeebodem vastmaken.
 

Door middel van stromingen en de wind gaan die het afval gaat verzamelen. De flora en fauna van de oceaan kunnen er niet in verstrikt raken. Het afval wordt omhoog gepompt en opgeslagen, waarna eens in de zoveel tijd een tanker een heleboel afval in één keer kan afvoeren.
 

Volgens hen zou het technisch en financieel haalbaar moeten zijn om op deze manier in tien jaar tijd de helft van deze ‘soep’ op te ruimen maar er is nog wel flink wat aanvullend onderzoek nodig naar het plan.
Maar wie gaat dat betalen? The Ocean Cleanup heeft samenwerkingen met onderzoeksinstituten en (offshore) bedrijven voor research en wil de rest van de kosten voor de volgende fase bij elkaar gaan verzamelen met crowdfunding. Het gaat om een bedrag van 2 miljoen dollar.

Dit bericht is geplaatst op 1 juni 2015.

Reacties zijn gesloten.