De steuren en karpers in de steengroeve ´La Gombe´ in België.

Maak kennis met de steuren en karpers in de steengroeve ´La Gombe´ in België.


 

Zie deze video op ons Youtubekanaal.
(Gefilmd d.d. 13 Juli 2014, met dank aan Duikteam Scuba Services)

 

De zandsteengroeve La Gombe ligt vlakbij de rivier “De Ourthe”, niet ver van het pittoreske Esneux en wordt gerekend bij de mooiste groeves van België.
 

La Gombe is een klein gehucht van de gemeente Esneux, gelegen in de regio van Luik. CLAS (Centre Liègeois d’Activités Subaquatique) heeft zijn onderkomen gevonden in de steengroeve van La Gombe, ze zijn ingetrokken in de oude mijngebouwen.
 

Het vliegtuig is misschien wel de bekendste attractie van Steengroeve La Gombe. Deze F 84 van de Belgische Luchtmacht, waarvan trouwens nog steeds exemplaren dienst doen in derdewereldlanden, ligt op een diepte van vijftien meter, met open koepel alsof het klaar staat voor vertrek. Altijd leuk om er even in te gaan zitten.Het vliegtuig wordt omkaderd door een aantal levensloze bomen die voor een irreële sfeer zorgen. De schietstoel is uit het vliegtuig verwijderd en ligt een tiental meters voor de neus.
 

Op de bodem van de steengroeve vind je, behalve het vliegtuig, verder nog een huisje, enkele bootjes, twee grotten en een duikersklok, waar je je hoofd in kunt steken en met elkaar kunt praten. Op twee plaatsen zijn grote plastic buizen geplaatst die de vorm van een L en een S hebben. Leuk om doorheen te zwemmen.
 

Ook staat er een oude graansilo die aan de onder- en bovenzijde toegankelijk is.
 

Vis zit er in La Gombe voldoende. De meest opvallende bewoners zijn grote steuren die langzaam over de bodem schuiven. Langs de afgezette zone aan de noordoostkant van de plas hangt regelmatig een snoek van rond de 1.25 meter. Als je hier duikt, moet je even kijken of hij ‘thuis’ is. Verder leeft hier onder meer karper, rivierbaars, koikarper, voorn, barbeel, zoetwaterspons en wier.
Het is een vaste gewoonte om de vissen te voeren onder de steiger waar je het water verlaat. Doorgaans wemelt het hier van de vissen die wachten totdat je ze, na het beëindigen van je duik, wat te eten geeft.

Dit bericht is geplaatst op 13 juli 2014.

Reacties zijn gesloten.