Open Water Diver cursus vernieuwd


PADI Open Water Diver

Vernieuwend
PADI heeft de Open Water Diver cursus flink aangepakt.
Omdat dit de basiscursus is voor iedere PADI duiker is deze cursus van vitaal belang, tijdens deze cursus wordt immers de basis gelegd voor de verdere duik carrière.
 

Hieronder de belangrijkste vernieuwingen op een rijtje.
 

De theorie is meer logischer opgebouwd
In de theorie is het onderdeel over druk nu voor het onderdeel over drijfvermogen geplaatst, zo is het eenvoudiger geworden om uit te leggen dat je lucht uit het trimvest moet laten lopen wanneer je een opstijging maakt.
Hetzelfde geldt voor de uitleg van trimmen en het gebruik van het gewichtssysteem, deze zijn nu gecombineerd.
 

Ook is het cursusmateriaal grondig herzien.
Het cursusboek is sterk gewijzigd, maar ook de video (meer nadruk op vaardigheden, ook in koud water omgevingen!), het examen en de quizzen.
 

Meer als buddy’s werken
Opvallender is dat we bij het buddy systeem nu ook een buddy team beschrijven van 3 duikers,…in praktijk komt deze situatie nl. regelmatig voor.
 

Lucht management
Er is meer aandacht gekomen voor “lucht management”,…de cursist leert zo nog meer het belang daarvan.
 

Skills
– Losse duikflesband –
Wel eens meegemaakt dat de band van de duikfles onder water los ging?
Dit is een vaker voorkomend probleem welke door duikers eenvoudig onderwater op te lossen is.
Vandaar dat dit een nieuwe verplichte vaardigheid is geworden.
 

– Drijfvermogen –
Ook leren de nieuwe cursisten nu om het gewicht niet alleen uit te doen (om het te kunnen herplaatsen) en weer aan te doen, maar ook af te werpen als reddingsmaatregel.
Het krijgen van drijfvermogen in noodsituaties wordt nu een van de belangrijkste vaardigheden voor duikers.
 

– Mini Duik –
Cursisten zelfstandig laten duiken in het zwembad, wordt nu een onderdeel van de cursus.
In de laatste (4e) zwembadles is deze skill opgenomen.
In de mini duik geeft de instructeur problemen aan die door de cursisten moeten worden opgelost, dat kan bijvoorbeeld kramp zijn of een gebrek aan lucht bij een van de twee duikers.
 

Kleine zaken, zoals het losmaken van de inflator slang, dat nu niet meer gebonden is aan een specifieke les, zijn veranderd om praktische redenen.
 

– Trimmen –
Er komt tevens meer nadruk te liggen op meer controle en meer bewustzijn voor het onderwaterleven. Door over vaardigheden te beschikken die een goed drijfvermogen kunnen garanderen, zijn deze doelen goed na te streven, zo meent PADI.
Om die reden gaat er meer energie naar het opstijgen en afdalen met behulp van het trimvest. Cursisten moeten in staat zijn om te stoppen met afdalen voordat ze de bodem raken. Iets waar we natuurlijk al veel eerder aandacht aan schonken, en dat met name tijdens de buitenwaterduiken.
PADI gaat nu nog verder: ze wil het liefste dat instructeurs oefeningen in het buitenwater niet knielend op de bodem uitvoeren, maar met een neutraal drijfvermogen.
 

– Gebruik van een boei (‘SMB’) –
Een aantal zaken is echt opvallend in het nieuwe programma, zoals het gebruik van een SMB (Surface Marker Boei, zo’n sigaar die uit het water steekt om te laten zien waar je bent), de laatste (4e) buitenwaterduik is er een waar een buddypaar gaat duiken met een eigen duikplan en de instructeur gaat mee om te kijken of ze alles goed doen. Een duik waarbij een goede uitvoering van een safety stop moet worden vertoond.
 

Wij zitten nu in een overgangsperiode, naar verwachting zullen wij vanaf April 2015 helemaal zijn overgeschakeld naar het nieuwe programma.
We moeten nog even wachten totdat het nieuwe cursusmateriaal allemaal in het Nederlands verschenen is. Tot die tijd geven we de cursus op de inmiddels jaren beproefde en succesvol bewezen methode.

Dit bericht is geplaatst op 19 december 2014.

Reacties zijn gesloten.